W drugim dniu bieckiego „Tygodnia Europejskiego” nasi odkrywcy polskich szlaków i smaków już od samego rana kontynuowali eksplorację okolicy. Najpierw wraz z przewodnikiem wydeptywali ścieżki Biecza zagłębiając się w historię aptekarstwa, handlu, rzemiosła (w tym „rzemiosła katowskiego”) odwiedzając Turmę i dając się złapać w bezlitosne ręce bieckiego kata.
Po polskim lunchu, czyli krokietach (które ocenili na 5+) i pączkach, które ich zdaniem przekroczyły skalę „pyszności”, uczniowie z Portugalii poprowadzili dla całej międzynarodowej grupy warsztaty rozumienia własnych emocji i zarządzania nimi w sytuacjach kryzysowych.
Na deser (jakby pączki nie były wystarczającym deserem) 😉 uczniowie udali się na warsztaty „piernikowe”, gdzie poznali skład i niezwykłe właściwości tego przysmaku, a następnie samodzielnie dekorowali pierniki, które teoretycznie miały przypominać biecki ratusz, czy bieckiego kata, jednak w przypływie weny przerodziły się w galerię szalonej erasmusowskiej twórczości. Cytując gości: „It was so much fun!”
Podczas gdy uczniowie brudzili rączki lukrem, nauczyciele w towarzystwie Pani Dyrektor udali się na spotkanie z Sekretarzem Gminy, podczas którego dzielili się wiedzą dotyczącą systemów edukacji w poszczególnych krajach.